Onze visuele wereld wordt gevormd door de samensmelting van onze ogen en onze hersenen. Terwijl de ogen licht opvangen om te kijken, moeten de hersenen deze prikkels interpreteren en begrijpen. Het vermogen om te zien, is een aangeleerd proces, vergelijkbaar met het leren lopen of fietsen. Normaal gesproken ontwikkelen de meeste kinderen dit vermogen spontaan, maar soms kan er een hapering optreden. Een visuele disfunctie kan ontstaan wanneer er iets misgaat in dit proces. Dit kan resulteren in onzichtbare obstakels die lees-, spellings- en concentratieproblemen veroorzaken. Bijvoorbeeld, de ogen kunnen moeite hebben met het volgen van regels of het samenwerken, wat ervoor kan zorgen dat letters lijken te dansen op het papier. Ironisch genoeg kunnen deze symptomen sterk lijken op die van dyslexie. Echter, in plaats van dyslexie kan het een onderliggend visueel probleem zijn. Het kan ook voorkomen dat het beide aan de orde is. Vaak zijn kinderen al eerder getest op basis gezichtsscherpte en algemene ooggezondheid. Dit is natuurlijk belangrijk, maar het is ook cruciaal om te weten hoe goed de verwerking van visuele informatie verloopt.
Wanneer we kinderen horen zeggen “Lezen is niet leuk!”, gaan er vaak alarmbellen rinkelen. Elk kind is immers van nature nieuwsgierig en leergierig. Als een kind moeite heeft met lezen, kan dit te maken hebben met een visuele disfunctie die hen ervan weerhoudt de wereld van woorden te verkennen. Dit kan leiden tot frustratie en een vertekend zelfbeeld.
Als visueel screener kijk ik met de bioptor naar de samenwerking van de ogen om eventuele visuele disfuncties te signaleren.
Met een visuele training kan er voor gezorgd worden dat de input van beeldmateriaal juist verwerkt wordt en dat een kind zijn eigen ogen kan geloven. De training is geen geneesmiddel, maar een hulpmiddel. Een training duurt gemiddeld 3 maanden, waarbij elke dag geoefend wordt en je om de 2 weken langskomt. Vaak is het ook verstandig om langs een (functioneel) optometrist te gaan om een (prisma) bril aan te meten. Hierover kan ik u advies geven.
Vaak zijn er resultaten zoals: verminderde hoofdpijn, verbeterde leerprestaties en een algemeen gevoel van welzijn. Kinderen ervaren meer rust en ontspanning in hun kijkervaring, wat voor velen een duidelijk merkbare vooruitgang is.
Dit maakt een wereld van verschil voor kinderen!